5 nasvetov za bolj učinkovite logistične procese v podjetju

Več korakov kot vključite v vaš načrt logistike in transporta, bolj učinkovit bo celoten proces. Če je potrebno ob določenem času na točno določeno lokacijo dobaviti več različnih materialov, komponent ali končnih izdelkov, mora biti vaša dobavna veriga ne le učinkovita, temveč tudi sposobna hitrega odzivanja na morebitne težave (saj veste, redko gre vse čisto po načrtu). Bolj kot pa je obsežno in razdrobljeno vaše poslovanje, težje je zagotoviti takšen nivo učinkovitosti, zato se morate dobro pripraviti. Za vas smo pripravili 5 nasvetov za izboljšanje procesov logistike in transporta, s katerimi boste vašo nabavno verigo upravljali nemoteno (oz. z minimalnim številom zapletov). 

1. Pripravite si dober načrt

Učinkovit transport in logistika ležita v kakovostnem načrtovanju. Jasno je, da tudi trden načrt nikoli ne mora zajeti čisto vseh scenarijev, bo pa zmanjšal tveganja za številna neprijetna presenečanja. Dober vodja logistike bo poskrbel za skrbno načrtovanje, s čimer se bo zmanjšala verjetnost za razne zamude v dobavni verigi.

2. Vedno imejte pripravljen krizni načrt

Morda menite, da je vaš načrt transporta neumen, vendar temu ni tako – nikoli se namreč ne moremo pripraviti na čisto vse nepredvidene situacije, ki nam jo zagodejo ob najbolj neprimernem času. Načrt je tako šele začetek, saj se marsikdaj zgodi, da je potrebno na vsaki točki nabavne verige gasiti požare. Če želite te požare gasiti učinkovito, morate imeti pripravljene krizne načrte s pripravljenimi scenariji za vsak element logističnega načrta. Prav tako je v načrtu pomembno poudariti, kdaj vključeni upoštevajo prvotni načrt in kdaj se preklopi na krizni načrt.

3. Ne pozabite na pomen medosebnih odnosov in transparentne komunikacije

Ko logistični načrti zatajijo in naročeno blago ostane nekje na pol poti, so ključnega pomena trdni odnosi in široka mreža poznanstev, ki vam lahko pomagajo iz zagate. Ne glede na to, ali se z logistiko ukvarja le en sodelavec ali pa za transport skrbite vsi po malem, ne pozabite, da so medosebni odnosi, zaupanje in transparentna komunikacija temelj uspešnega poslovanja (katerega del sta tudi logistika in transport).

4. Avtomatizirajte svoje sisteme

V današnji digitalni dobi lahko svoj logistični proces avtomatizirate na več načinov, vključno s sledenjem in nadzorom nad vsako dostavo oz. pošiljko. Avtomatizirani sistemi izločajo ugibanja pri načrtovanju vaše nabavne verige s poročanjem o neobdelanih podatkih brez pristranskosti. S tem si zagotovite boljšo obveščenost, lažje upravljate svoje blago, vozni park in zaloge ter izboljšate procese glede na dejavnike, ki v največji meri vplivajo na uspešno zaključene transakcije.

5. Učite se iz preteklih napak

Ne glede na velikost vašega podjetja vas slabo upravljanje logistike lahko vsako leto stane kar lep kupček denarja. Med najpomembnejše nasvete zato štejemo priporočilo, da se učite na svojih napakah. Pogovorite se o optimizaciji, kot ekipa odkrito razpravljajte o napakah, seveda s poudarkom, kako jih v prihodnosti ne boste več ponovili.

Veliko vlogo v procesih transporta igra tudi kakovostna oprema, prilagojena različnim panogam, zato ne oklevajte in nas kontaktirajte TUKAJ. Skupaj bomo izbrali pravi paletni viličar oz. dvigalo, s katerim boste bolj učinkoviti, hitri in zanesljivi.


Pripravili smo tudi že nekaj rešitev za različna področja delovanja, ki vam prav tako lahko pomagajo. Najdete jih TUKAJ.


Kompaktni električni paletni voziček EDGE  - olajša dostavo blaga
Električni paletni viličar PTE15N EDGE je vodilni na trgu litij-ionskih električnih paletnih viličarjev